Arco погаси предсрочно заем за комплекс в "Манастирски ливади"

Изплащането е в резултат на добрите продажби на апартаментите

 

 

Компанията за инвестиции в имоти "Aрко Манастирски", част от естонската група Arco Vara, погаси предсрочно банковия си заем за втората фаза на жилищния комплекс в столичния квартал "Манастирски ливади". От дружеството уточниха, че става въпрос за кредит от Уникредит Булбанк с лимит 4.85 млн. евро и падеж на 30 май догодина. Използваната част от заема е била 3.8 млн. евро.
Той е изплатен 16 месеца по-рано в резултат на добрите продажби на апартаменти в проекта. По данни на дружеството до момента са продадени или са подписани предварителни договори за покупка на около 80% от жилищните и търговските помещения.

Кредитна история

Договорът за заема с Уникредит Булбанк е сключен през ноември 2013 г. преди началото на строителните работи на втората фаза на жилищния комплекс Мanastirski L!VD apartments. Проектът бе на стойност 4.5 млн. евро за 122 апартамента и 86 подземни паркоместа.
За строителството му теренът и целият комплекс в "Манастирски ливади" бяха прехвърлени на "Арко Манастирски" от предишния собственик "Арко инвест". Причината тогава е изискване от страна на Банка Пиреос България, която първоначално финансираше комплекса, да се разделят в отделни дружества проектите на Arco в "Манастирски ливади" и този на бул. "Мадрид". До ноември, когато "Aрко Манастирски" получи разрешение за ползване за две секции от проекта в "Манастирски ливади", дружеството е използвало 3.8 млн. евро от кредитната си линия към Уникредит Булбанк. Банковият заем бе погасен в средата на януари.

9 млн. евро приход

По данни на естонската група целият приход от втория етап на комплекса Мanastirski L!VD възлиза на 9 млн. евро. Евгени Василев, управител на Arco Real Estatе – България, които продават имотите, коментира за "Капитал Daily", че прогнозният размер на приходите е въз основа на подписани договори.
При 100% продажба на апартаментите и след връщането на всички задължения свободният паричен поток на групата ще бъде над 3.5 млн. евро. Парите от бъдещите продажби ще бъдат използвани за погасяване на облигации емитирани от Arco Vara през 2013 г. с цел рефинансиране на заема от 750 хил. евро към банка Пиреос. От Arco Real Estatе коментираха, че средна постигната цена за комплекса в "Манастирски ливади" е с 10% по-висока от очакваната и е 815 евро/ кв.м.
След месец започва строителството на последния етап по проекта в "Манастирски ливади", който е за 80 апартамента. Отделно от това е закупен още един парцел в "Манастирски ливади" - запад, в близост до квартал "Бъкстон". Планира се строителството там да започне до края на годината и да бъдат изградени 25 апартамента.

 

capital.bg